Pompierii vor desfășura, în noaptea de joi spre vineri, un amplu exercițiu la metroul din Capitală. Simularea va avea loc la stația Piața Romană, iar scenariul prevede mai multe explozii care produc avarii la două garnituri de metrou, aproximativ 200 de persoane fiind surprinse în interior. O mare parte dintre victime rămân blocate pe peronul stației, iar o altă parte în tunel. Pentru acest eveniment va fi activat Planul Roșu de Intervenție.

Având în vedere numărul mare de victime, echipe de căutare-salvare ale României și Ungariei, 40 de ambulanțe civile și militare, un post medical avansat, un spital militar de campanie și celelalte categorii de personal cu atribuţii în gestionarea unor situaţii de urgenţă vor asigura evacuarea victimelor (spre staţiile cele mai apropiate), acordarea asistenței medicale de urgență, precum și transportul acestora către cele mai apropiate unități spitalicești (Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila, Spitalul Universitar de Urgență și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca).

Acțiunea comună a structurilor medicale și civile este marcată de participarea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central cu 70 de medici militari și personal auxiliar. Numărul mare de victime, precum și depășirea capacității de primire a răniților în unitățile spitalicești va impune amenajarea unui spital militar mobil de campanie în interiorul clădirii Academiei de Studii Economice (intrarea căderea Bastiliei).

Simularea desfășurată la metrou face parte din exercițiul medical multinațional VIGOROUS WARRIOR 19, co-organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România.

Exploziile produse în tunel și surprinderea celor doua trenuri blochează o parte dintre persoane în tunel, iar altele în stație. Scenariul exercițiului impune intervenția directă a salvatorilor pe la stația Piața Romană, dar și prin stațiile învecinate – Piața Victoriei și Universitate (Romană - 160 persoane evacuate; Universitate - 20 persoane evacuate; Victoriei - 20 persoane evacuate).

1. Metrou PIAȚA ROMANĂ (160 persoane evacuate):
-Accesul echipajelor de intervenție și evacuarea victimelor se va realiza pe la intrarea de la coloane. În zonă vor fi amplasate 40 ambulanțe civile și militare, precum și resurse de căutare-salvare.
-Numărul mare de victime, precum și depășirea capacității de primire a răniților în unitățile spitalicești impune amenajarea unui spital militar mobil de campanie în interiorul clădirii Academiei de Studii Economice (intrarea căderea Bastiliei).

2. Metrou UNIVERSITATE (20 persoane evacuate):
La gura de lângă Hotel Intercontinental vor acționa resurse pentru extragerea victimelor din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești.

3. Metrou PIAȚA VICTORIEI (20 persoane evacuate):
Vis-a-vis de clădirea Orange vor acționa resurse pentru extragere din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești.

Scrie comentariu (1 Comentariu)

Colonelul Marian Corcodel, seful Bazei de Administrare si Deservire a Jandarmeriei Romane, a fost retinut de procurorii DIICOT si, ulterior, arestat de judecatori, sub acuzatia de camatarie si santaj. Concret, ofiterul ar fi dat sume mari de bani unor persoane, inclusiv, se pare, angajati ai institutiei, dupa care ar fi cerut dobanzi considerabile.
Retinerea personajului ce avea o influenta mare in Jandarmerie vine sa dovedeasca faptul ca sefii Ministerului Afacerilor Interne vor sa faca o curatenie in randul angajatilor care, de ani buni, "calca pe bec". Joi dimineata, procurorii DIICOT au facut perchezitii la o unitate logistica a Jandarmeriei Romane. Au fost vizate 12 imobile din Bucuresti si din Ilfov. Potrivit unui comunicat oficial, in cadrul unei actiuni a fost vizata "destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de camata, delapidare si alte infractiuni aflate in competenta acestei unitati de parchet". DIICOT mai anunta ca, din anul 2011, angajati din Baza de Administrare si Deservire a Jandarmeriei Romane au acordat imprumuturi si apoi au cerut dobanzi foarte mari pentru sumele date. Cum in afacere par implicate mult mai multe persoane din cadrul Jandarmeriei, nu este exclus, lucru confirmat si de surse judiciare, ca in perioada urmatoare, in birourile anchetatorilor, sa ajunga si alti angajati ai institutiei, care au acoperit afacerile necurate ale colonelului Corcodel si care au beneficiat de pe urma sumelor de bani agonisite de acesta. Siituatia din sanul Jandarmeriei Romane se derula de mai multi ani, timp in care nimeni din conducerea MAI nu a luat nici o masura. Acum, dupa ce ministrul Carmen Dan a decis ca trebuie sa elimine din sistem angajatii care nu au o conduita potrivita pentru a lucra in institutiile subordonate, colonelul Marian Corcodel a intrat pe mana ofiterilor DIICOT. Alaturi de el sunt cercetati si alti angajati ai Jandarmeriei, oameni care ar fi trebuit, cu mult timp in urma, sa semnaleze ceea ce se intampla cu cei care imbracau uniforma militara. Comisarul-sef Octavian Cristescu, fost angajat al serviciului secret al Internelor, nu a facut nimic pentru ca acele fapte sa nu se petreaca. Mai mult, ofiterul de la Protectia Interna a fost un fel de "lup paznic la oi", asigurandu-se ca nimeni si nimic nu va strica celebra de pe acum afacere Corcodel.

Scrie comentariu (4 Comentarii)

Noi amănunte uluitoare ies la iveală în cazul Ralucăi Stăncescu, prim-procurorul de la Botoşani, arestată de judecători pentru şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Afacerile necurate ale magistratului au ieşit la iveală dup ce, pe fir, au intrat agenţii Direcţiei Generale de Protecţie Internă de la Ministerul Afacerilor Interne. În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi un baărbat din Botoşani, Cătălin Stavara, pentru şantaj. Totodată, procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de agentul de poliţie Constantin Batca de la Biroul de investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Botoşani.
Agenţii sub acoperire ai internelor au aflat de povestea de la Botoşani acum doi ani, atunci când au început o investigaţie. Dat fiind faptul că la mijloc se afla şi un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, verificările au demarat de îndată. Astfel, pe parcursul lunilor, ofiţerii DGPI au adunat informaţii despre activitatea, nu tocmai profesională, a Ralucăi Stăncescu. Magistratul care se juca de-a Dumnezeu devenise ca un stăpân în judeţ, împărţind dreptatea dupa bunul plac. Acolo unde avea interese, nu se jena să dispună soluţii care nu erau tocmai legale. Ba mai mult, a şi dezvăluit unur persoane certate cu legea informaţii din dosare, care, evident, nu erau destinate publicităţii, tocmai pentru ca acei indivizi să se poată apăra în cazul în care se ajungea în instanţă. Pentru aceste fapte, prim-procurorul de la Botoşani a fost aarestat pentru 30 de zile de magistraţii de la Curtea de Apel Suceava, decizie atacată cu apel de procuror. O decizie definitivă în acest caz urmează a fi luată de judecatorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dar sa vedem de ce anume este acuzata Raluca Stancescu, fostul prim-procuror de la Botosani! Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stancescu, împreuna cu Catalin Stavara, folosindu-se de autoritatea conferita de functia sa - prim procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Botosani, a exercitat acte de constrângere psihica asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat sa determine persoana respectiva sa efectueze demersurile necesare în vederea cedarii în mod injust a dreptului de proprietate asupra a doua imobile (apartament si garsoniera), situate în municipiul Botosani, în favoarea unei rude a lui Catalin Stavara.
"Prin constrângerea psihica exercitata, inculpatii Stancescu Raluca si Stavara Catalin au urmarit sa-i induca persoanei respective o stare de temere prin aceea ca în situatia exprimarii unui refuz, va suferi repercusiuni specifice raspunderii penale prin demararea unor cercetari fata de persoana sa si a membrilor familiei sale, vizând savârsirea unor pretinse infractiuni de evaziune fiscala si trafic de persoane", se precizeaza în comunicatul de presa.
Totodata, în perioada 30 octombrie 2015 - 4 februarie 2016, Raluca Stancescu, în aceeasi calitate, l-a determinat în mod direct pe Constantin Batca, agent de politie în cadrul Politiei municipiului Botosani - Biroul de Investigatii Criminale, sa tergiverseze cercetarile pe care le efectua într-o cauza penala fata de Catalin Stavara, pentru savârsirea unei infractiuni de lovire sau alte violente, în scopul îngreunarii cercetarilor penale si favorizarii acestuia din urma. În acelasi context si în aceeasi calitate, la data de 4 februarie 2016, Stancescu l-a determinat pe Constantin Batca sa-i puna la dispozitie, fara drept, un suport optic ce continea înregistrari ale unor camere de supraveghere (mijloc de proba în acelasi dosar penal mentionat mai sus) în vederea favorizarii lui Stavara, lucru pe care agentul de politie l-a si facut în cursul aceleiasi luni.
În aceeasi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fara drept, lui Catalin Stavara date nedestinate publicitatii, cu caracter confidential, rezultate din supravegherea tehnica a unei persoane, realizata în contextul instrumentarii unui dosar penal. Prin acest demers au fost afectate atât interesele si activitatea Parchetului de pe lânga Tribunalul Botosani, ca unitate de parchet pe rolul careia se afla cauza respectiva, cât si interesele legale ale persoanei respective, ale carei drepturi si libertati fundamentale fusesera restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în conditiile prevazute de lege si autorizate de judecatorul de drepturi si libertati, mai mentioneaza sursa citata.

Scrie comentariu (2 Comentarii)

DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, susţine că documentul publicat de Rise Project, referitor la deţinerea majoritară a acţiunilor de către Liviu Dragnea a firmei Tel Drum, nu ar aparţine unităţii. Jurnaliştii prezintă un document care ar data din anul 2011, în care sunt prezentate date despre societate.
DGPI respinge ferm alegațiile potrivit cărora "presupusul document" publicat de Rise Project ar aparține unității. "Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) respinge ferm alegaţiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparţine unităţii şi, ca structură responsabilă în materia asigurării coordonării şi controlului activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenţi. În acest context, DGPI respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică şi isi reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist şi dedicat îndeplinirii misiunilor încredinţate prin lege", transmite instituţia.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, referitor la ancheta jurnaliştilor de la Rise Project, că nu crede că există vreun raport între Liviu Dragnea şi compania Tel Drum, despre care se vehiculează că ar fi deţintă, prin acţiuni la purtător, de preşedintele PSD. „Nu cunosc raporturile dintre şeful PSD şi compania Tel Drum şi nici nu cred că sunt raporturi. Ca om care a lucrat în Consiliul Judeţean Teleorman, pot să fac o afirmaţie. Nu cred că a ieşit vreo hârtie albă din Consiliul Judeţean Teleorman vreodată fără să fie verificată, atacată în instanţă, nu cred că a existat un proiect încredinţat de Consiliul Judeţean Teleorman fără să fi fost verificat", a spus Carmen Dan, vineri dimineaţa, la intrarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Într-un articol publicat, joi, de jurnaliştii RISE, aceştia prezintă un document, despre care susţin că este clasificat, numit "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care ar fi aparţinut DGPI. În documentul prezentat se precizează că la nivelul IPJ Teleorman se deţin o serie de informaţii referitpare la "preşedintele CJ care şi-a format o reţea infracţională compusă din persoană cu putere de decizie în judeţ ", iar în urma verificărilor s-ar fi descoperit că ar fi fost deţinător majoritar al acţiunilor la purtător firma Tel Drum, societate care, se precizează în act, în perioada 2000-2010 ar fi obţinut, "prin licitaţii trucate majoritatea fondurilor guvernamentale existente la nivelul CJ Teleorman", precizându-se în document că şi cumpărarea firmei s-a făcut în condiţii frauduloase.
Rise Project a publicat în ultima perioadă o serie de anchete cu privire la presupuse legături de afaceri pe care Dragnea le-ar avea în Brazilia. Jurnaliștii Rise Project susțin că afacerile din America de Sud ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, ar fi intrat „în colimatorul" procurorilor brazilieni. Mai mult, investigația Rise Project a făcut subiectul unui documentar difuzat pe a doua mare rețea de televiziune din Brazilia. Jurnaliștii au prezentat, luni, noi date despre călătoriile șefului PSD în Brazilia. Rise Project susține că procurorii brazilieni ar suspecta o posibilă spălare de bani, dar și alte infracțiuni în legătură cu investițiile făcute în Brazilia pe numele prietenilor lui Liviu Dragnea.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a notificat autorităţile din Brazilia referitor la anchetele care îl vizează, publicate de către Rise Project, el solicitând explicaţii pentru punerea la dispoziţie a unor date pe care le consideră „strict personale".

Scrie comentariu (2 Comentarii)